Mindesten for mordene på Grønnegangen

Version fra 17. maj 2011, 11:42 af Eva Stennicke (diskussion | bidrag)

På den beskedne, råthuggede sten får man navnene på to unge mænd, der den 10. august 1944 blev myrdet her på Jernbanestien, som Grønnegangen hed dengang.

Baggrunden for begivenheden er følgende: På Snekkersten Kro, den senere Kystens Perle, residerede den populære krovært H.C. Thomsen, der var en central skikkelse i besættelsestidens illegale ruter til Sverige. Han var tilknyttet den borgerlige modstandsgruppe Holger Danske, hvis medlemmer yndede at slappe af med kroens gode mad og en dram eller to.

En stikker kom til at overhøre en skæbnesvanger telefonsamtale på kroen den 9. august 1944, hvor to medlemmer af modstandsgruppen meldte deres ankomst med Kystbanen næste formiddag.

Den 10. august ankommer de to unge modstandsfolk politibetjent Holger Nyhuus Christoffersen og falckredder Jørgen Juul Jensen med deres koner til Snekkersten Station, hvor de spadserer ad den grusbelagte Jernbanesti ned mod Strandvejen og Snekkersten Kro.

Konerne, der går ca. 50 meter efter mændene, bliver forskrækket over to civilklædte mænd, der haster forbi dem og råber til deres mænd, at de skal passe på. Men for sent. Ud for Grønnegangen 34 bliver de to mænd brutalt likvideret med en række pistolskud i ryggen. Og ud af buskadset dukker der en gruppe tyske soldater op fra et baghold for at sikre sig at Gestapos opgave er blevet løst.

Gestapo fortsatte til Snekkersten Kro, hvor de arresterede H.C. Thomsen. Han blev tortureret for at han skulle røbe detaljer om modstandsgruppen Holger Danske. Han holdt dog stand og blev ført til en koncentrationslejr i Tyskland, hvor han blev myrdet den 4. december 1944. På Strandvejen overfor det forhenværende Kystens Perle er rejst en mindesten for ham.