Forskel mellem versioner af "Mindeankeret - Hornbæk"

(Litteratur)
(Rettelse af indvielsesdato pga henvendelse fra Hornbæk Historiske Forening & Arkiv)
Linje 1: Linje 1:
[[Billede:MindeankerHornbaek.jpg|right|thumb|250px|Mindeankret på havnen i Hornbæk]]'''Mindeankret''' står på [[Hornbæk Havn |havnen]] ved Øresundsvej i [[Hornbæk]]. Det består af et stort jernanker lænet op ad en opstilling af natursten. I 2 af de største sten er indfældet bronzeplader med inskriptioner. Monumentet er udført af billedhugger Axel Locher og det blev indviet i 1931 til minde om en berømt redningsdåd udført af Hornbækfiskere i 1774. Et engelsk skib gik på grund ved Villingebæk under en voldsom storm. Hornbækfiskerne reddede kaptajnen, Thomas Brown, medens de øvrige fem besætningsmedlemmer omkom.
+
[[Billede:MindeankerHornbaek.jpg|right|thumb|250px|Mindeankret på havnen i Hornbæk]]'''Mindeankret''' står på [[Hornbæk Havn |havnen]] ved Øresundsvej i [[Hornbæk]]. Det består af et stort jernanker lænet op ad en opstilling af natursten. I 2 af de største sten er indfældet bronzeplader med inskriptioner. Monumentet er udført af billedhugger Axel Locher og det blev indviet 9. februar  1930 til minde om en berømt redningsdåd udført af Hornbækfiskere i 1774. Et engelsk skib gik på grund ved Villingebæk under en voldsom storm. Hornbækfiskerne reddede kaptajnen, Thomas Brown, medens de øvrige fem besætningsmedlemmer omkom.
  
 
På den rektangulære bronzeplade mod nordvest står:
 
På den rektangulære bronzeplade mod nordvest står:

Versionen fra 5. jul 2017, 13:38

Mindeankret på havnen i Hornbæk
Mindeankret står på havnen ved Øresundsvej i Hornbæk. Det består af et stort jernanker lænet op ad en opstilling af natursten. I 2 af de største sten er indfældet bronzeplader med inskriptioner. Monumentet er udført af billedhugger Axel Locher og det blev indviet 9. februar 1930 til minde om en berømt redningsdåd udført af Hornbækfiskere i 1774. Et engelsk skib gik på grund ved Villingebæk under en voldsom storm. Hornbækfiskerne reddede kaptajnen, Thomas Brown, medens de øvrige fem besætningsmedlemmer omkom.

På den rektangulære bronzeplade mod nordvest står: Til Minde om Redningsdaaden d. 19. November 1774 da Fiskerne Arvid Olsen, Ole Pedersen Pii, Peder Eriksen, Anders Jensen, Peder Jensen, Svend Nielsen Bagge, Jens Larsen og Svend Pedersen alle af Hornbæk reddede den sidstlevende fra Skibet Nelly & Isabell Skipper Thomas Brown.

Foto: Anne-Sofie Rubæk 19/11 1974

På den cirkelrunde bronzeplade mod sydøst står: Du danskes Vej til Ros og Magt, sortladne Hav, Modtag din Ven som uforsagt, tør møde Faren med Foragt, saa stolt, som Du mod Stormens Magt, Sortladne Hav, og rask igennem Larm og Spil, og Kamp og Sejer før mig til, min Grav.

Redningsdåden inspirerede digteren Johannes Ewald til det sidenhen så berømte drama "Fiskerne", som slutter med afsyngelsen af "Kong Christian stod ved højen mast". På billedet ser man en masse børn, som under ledelse af den kendte Hornbæk lærer Johannes Jensen - (ses ved stenen med hat) synger "Kong Christian..." for at markere 200-året for den omtalte stranding og redningsdåd.

Litteratur

Karl Rønne: Hornbæk i historieklip (Fra Frederiksborg Amt. 1978). Kai Flor: Hornbæk. 1940. S. 29f.