Forskel mellem versioner af "Mørdrup Gadekær"

 
(3 mellemliggende versioner af 2 brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Det lille gadekær ved Mørdrupvej midt i [[Mørdrup]] landsby - mellem Kærsgaard og Damgaarden - har oprindelig tjent som fælles vandingssted for alle gårdene i landsbyen og blev da også ved matrikuleringen i starten af 1800-tallet i lighed med landsbygaden, landsbyens tørvemose og grusgrav kategoriseret som fællesareal (dog kun med de egentlige gårdmænd som lodsejere). Gadekæret havde tilløb fra en mindre bæk, som afvandede vådarealerne nord for Mørdrup og afløb under Mørdrupvej videre til [[Søbækken]]. Gadekæret blev omkring 1940 overtaget af kommunen samtidig med dennes overtagelse af vejarealerne.
+
[[Billede:MørdrupGadekær.jpg|right|thumb|250px|Ældre foto af Mørdrup Gadekær, da det kun var afskærmet fra Mørdrupvej i forgrunden af en række større sten.]]
 +
Det lille gadekær ved Mørdrupvej midt i [[Mørdrup]] landsby - mellem Kærsgaard og Damgaarden - har oprindelig tjent som fælles vandingssted for alle gårdene i landsbyen og blev da også ved matrikuleringen i starten af 1800-tallet i lighed med landsbygaden, landsbyens tørvemose og grusgrav kategoriseret som fællesareal (dog kun med de egentlige gårdmænd som lodsejere). Gadekæret havde tilløb fra en mindre bæk, som afvandede vådarealerne nord for Mørdrup og afløb under Mørdrupvej videre til [[Søbækken]] ved den nuværende byggelegeplads. Gadekæret blev omkring 1940 overtaget af kommunen samtidig med dennes overtagelse af de fælles vejarealer.
  
[[Kategori:Søer, damme og vandløb]]
+
Gennem en årrække blev gadekæret også brugt af de to små mejerier i Mørdrup til "isning", idet der om vinteren blev udskåret store isblokke i dammen, som efterfølgende blev gemt i særlige iskuler på mejerierne til brug sommeren igennem.
 +
 
 +
[[Kategori:Søer og damme]]

Nuværende version fra 6. aug 2009, 14:34

Ældre foto af Mørdrup Gadekær, da det kun var afskærmet fra Mørdrupvej i forgrunden af en række større sten.

Det lille gadekær ved Mørdrupvej midt i Mørdrup landsby - mellem Kærsgaard og Damgaarden - har oprindelig tjent som fælles vandingssted for alle gårdene i landsbyen og blev da også ved matrikuleringen i starten af 1800-tallet i lighed med landsbygaden, landsbyens tørvemose og grusgrav kategoriseret som fællesareal (dog kun med de egentlige gårdmænd som lodsejere). Gadekæret havde tilløb fra en mindre bæk, som afvandede vådarealerne nord for Mørdrup og afløb under Mørdrupvej videre til Søbækken ved den nuværende byggelegeplads. Gadekæret blev omkring 1940 overtaget af kommunen samtidig med dennes overtagelse af de fælles vejarealer.

Gennem en årrække blev gadekæret også brugt af de to små mejerier i Mørdrup til "isning", idet der om vinteren blev udskåret store isblokke i dammen, som efterfølgende blev gemt i særlige iskuler på mejerierne til brug sommeren igennem.