Forskel mellem versioner af "Kategori:Politiske partier i Helsingør"

(Tømmer siden)
 
Linje 1: Linje 1:
  
'''Politiske partier i Helsingør Byråd 1882 - 2021'''.
 
Denne oversigt omfatter alle de politiske partier, som har været opstillet til kommunevalgene 1882-2021 med angivelse af, hvor mange mandater de har fået ved kommunevalgene til Helsingør Byråd.
 
 
Partierne opstiller ved valgene som lister. Der har gennem årene været flere lister, som ikke har fået valgt medlemmer i byrådene. Disse lister er ikke registreret i denne artikel.
 
 
Hvis du har forslag til rettelser eller tilføjelser til denne artikel er du velkomme til at sende dem til fakta@helsingor.dk - så vil de blive indarbejdet i artiklen ved første lejlighed.
 
 
'''Orientering om valg af byrådsmedlemmer i Helsingør'''.
 
I årene før 1882 har der ikke været egentlige valg til byrådet. Det var en gruppe borgere, som varetog alle politiske gøremål og valg til byens ledelse.  [[Højre]] havde behersket alle “valg” af medlemmer til kommunens styre. Gruppen bestod af kommunens velaflagte borgere. Den blev med tiden organiseret som “Højre”, men var ikke et demokratisk parti.
 
 
Ved valget i 1882 blev der givet adgang til Byrådet for enkelte liberale repræsenter. Da disse imidlertid forsøgte sig med afvigende anskuelser, ønskede “man” ikke deres nærværelse. Ved valget i 1888 valgtes byrådets medlemmer alene på en Højre-liste.
 
 
Fra 1888 til 1892 var der ingen partipolitisk opdeling i Byrådet, som bestod af 19 medlemmer. Alle byrådsmedlemmerne var Højre-mænd - også i ordets kønsmæssige betydning.
 
 
Det nydannede “Demokrati”  (Venstre og Socialdemokratiet) fik to fælles repræsentanter, brygger Carl Heise og gartner Chr. Jensen, valgt ved et suppleringsvalg i 1892. De blev således det samlede Demokratis første repræsentanter i Byrådet.
 
 
Ved hovedvalget i 1894 erobrede Demokratiet Byrådets mere end halvdelen af Byrådets mandater. Det gav dog ikke flertal i Byrådet, idet den kongeligt udpegede borgmester var tungen på vægtskålen. I øvrigt var det jo to selvstændige partier, der udgjorde Demokratiet.
 
 
 
En oversigt over valg til Byrådet fra 1888 og indtil en ny kommunal valglov trådte i kraft i 1909, ser sådan ud. Byrådet bestod fortsat af 19 medlemmer:
 
 
• 1888: Der blev valgt 10 byrådsmedlemmer. Alle gik Højre.
 
• 1891: Der blev valgt 9 byrådsmedlemmer. Alle gik Højre.
 
• 1892: Suppleringsvalg. Der blev valgt 2 byrådsmedlemmer til Demokratiet.
 
• 1894: Der blev valgt 10 byrådsmedlemmer til Demokratiet. 7 til Venstre og 3 til Socialdemokratiet.
 
• 1897: Der blev valgt 9 byrådsmedlemmer. Alle til Højre.
 
• 1900: Der blev valgt 10 byrådsmedlemmer til Demokratiet. 5 til Venstre og 5 til Socialdemokratiet.
 
• 1903: Der blev valgt 9 byrådsmedlemmer. Alle til Højre.
 
• 1906: Der blev valgt 10 byrådsmedlemmer til Demokratiet. 5 til Venstre og 5 til Socialdemokratiet.
 
 
Fordelingen af byrådsmedlemmer i hver enkelt valgperiode er nævnt under de enkelte partier.
 
 
 
Kilder: 1) Helsingør Kommunes byrådsprotokoller, 2) Helsingør Kommunes borgmestersekretariat, 3) Kommunestyret i Helsingør 1890-1930. 4) Danmarks Statistik, 5) Folketingets Oplysning og 6) Erik Stubtofts private arkiv.
 
 
 
[[Kategori: Politiske partier i Helsingor]]
 

Nuværende version fra 2. maj 2020, 18:30