Forskel mellem versioner af "Jørgine Andersens Boghandel"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
(Kategorier tilføjet)
(→‎Ejendom i to etager: Sproglig rettelse)
 
Linje 11: Linje 11:
  
 
===Ejendom i to etager===  
 
===Ejendom i to etager===  
Ifølge oplysninger om matriklen lod Jørgine Andersen i 1920’erne opføre en toetages ejendom på Rantzausvej 6. Hun fik i begyndelsen af 1930’erne foretaget forandringer i bygningen samt tilbygget en garage. Muligvis er ejendommen opført på område, der var blevet udstykket fra Cathrine Mølle.  
+
Ifølge oplysninger om matriklen lod Jørgine Andersen i 1920’erne opføre en toetages ejendom på Rantzausvej 6. Hun fik i begyndelsen af 1930’erne foretaget forandringer i bygningen samt tilbygget en garage. Muligvis er ejendommen opført på et område, der var blevet udstykket fra Cathrine Mølle.  
 
Navnet Rantzausvej blev besluttet i 1924 sammen med andre vejnavne, som lå i kvarteret omkring stationsbygningen til [[Nordbanen]] ud til [[Trækbanen]]. Ifølge historiske oplysninger om ejendomme skulle Rantzausvej 6 muligvis have svaret til Stationsvej 20. Navnet Stationsvej blev uaktuelt, da Nordbanen blev omdirigeret til [[Helsingør Station]] fra 1891.
 
Navnet Rantzausvej blev besluttet i 1924 sammen med andre vejnavne, som lå i kvarteret omkring stationsbygningen til [[Nordbanen]] ud til [[Trækbanen]]. Ifølge historiske oplysninger om ejendomme skulle Rantzausvej 6 muligvis have svaret til Stationsvej 20. Navnet Stationsvej blev uaktuelt, da Nordbanen blev omdirigeret til [[Helsingør Station]] fra 1891.
  

Nuværende version fra 17. nov 2018, 09:21

På adressen Stjernegade 19, som ligger på den sydlige side mellem Sudergade og Sct. Olai Gade, blev der handlet med papir og bøger i omkring 66 år.

Marie Bentzens papir- og boghandel

Forløberen for Jørgines Andersens Boghandel var Marie Bentzens papir- og boghandel i Stjernegade 19. Forretningen var etableret som en B-boghandel. En B-boghandel var ikke var rabatberettiget, d.v.s. ikke berettiget til at købe bøger ned rabat fra forlagene. Var man uddannet boghandler, var man automatisk rabatberettiget. Det vil også sige, at man måtte betale fuld pris for de bøger, man indkøbte til sin forretning. I vejviseren er hun registreret som papirhandler fra 1912.

Jørgine Andersen tager over

Marie Bentzens boghandel blev d. 01. juni 1920 overtaget af Jørgine Andersen. Forretningen er i vejviser registeret som Marie Bentzens Efterfølger v/Jørgine Andersen mellem 1931 og 1957. Jørgine Andersen blev i 1924 blev hun rabatberettiget, og forretningen gik fra et eller andet tidspunkt under navnet Jørgine Andersens Boghandel. Hun blev født i 1886 i Vesternæs sydvest for Nakskov på Lolland. Hun drev sin boghandel på Stjernegade 19 i Helsingør i lidt over 37 år. Hun fik tilladelse til at udstille og forhandle bøger på den internationale skolekongres, som blev afholdt i Helsingør fra d. 08.-21. august 1929. Det skete i samarbejde med Ejvind Christensen, som havde overtaget den meget driftige August Bangs Boghandel på Vesterbrogade 60 i København.

August Bangs Forlag og Helsingør

August Bang var en meget driftig boghandler og drev også et forlag. Eksempelvis har han udgivet en serie med memoirer og breve, som er blevet genoptryk. Blandt disse kan nævnes ”Den helsingørske Færgemand Lars Bache – hans By og hans Hjem”, skrevet af hans søn Niels og nævnt i artikel om Lars Bache i dette leksikon. I forbindelse med en artikel om Stengade 81 i dette leksikon er nævnt ”Grandmamas bekendelser”, skrevet af Dorothea Thalbitzer, som boede her en årrække.

Ejendom i to etager

Ifølge oplysninger om matriklen lod Jørgine Andersen i 1920’erne opføre en toetages ejendom på Rantzausvej 6. Hun fik i begyndelsen af 1930’erne foretaget forandringer i bygningen samt tilbygget en garage. Muligvis er ejendommen opført på et område, der var blevet udstykket fra Cathrine Mølle. Navnet Rantzausvej blev besluttet i 1924 sammen med andre vejnavne, som lå i kvarteret omkring stationsbygningen til Nordbanen ud til Trækbanen. Ifølge historiske oplysninger om ejendomme skulle Rantzausvej 6 muligvis have svaret til Stationsvej 20. Navnet Stationsvej blev uaktuelt, da Nordbanen blev omdirigeret til Helsingør Station fra 1891.

Boghandel afhændes

Jørgine Andersen forblev ugift, men man ved ikke ret meget om hende i øvrigt. Hendes boghandel blev efter lidt over 37 år overtaget af Ida og Finn Clement d. 01. august 1957 (se Clements Boghandel).

Eksterne links

Jørgine Andersen

Clements Boghandel

Litteratur

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde. Klostergade, Gartnergade, Munkegade, Gråbrødrestræde, Fiolgade, Søstræde, Stjernegade. Nordisk Forlag for videnskab og teknik. Helsingør, 2003 (side 112-113).

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.