Hornbæk Apotek

Version fra 31. mar 2011, 20:57 af 87.53.236.87 (diskussion)

Hornbæk Apotek blev oprettet i 1908 og indrettet i et nyopført hus på Sauntevej 2 i Hornbæk. Den første apoteker på stedet var Valdemar Jacobsen Kinch (1861-1932). I 1933 overtog apoteker Maria J Madsen Hornbæk Apotek, der lod forretningen udvide og modernisere. Apoteket fremstod således i 30'erne som helt moderne med datidens krav til inventar og apparater. Dengang fremstillede et apotek jo en meget stor del af medicinen selv, men efter besættelsesårene, ændredes dette således, at mere og mere medicin blev købt fra medicinalfabrikker eller store centrale apoteker. Fra 1948 hed apotekeren Jacob K. Jensen og den sidste selvstændige apoteker i Hornbæk var Henning Vestergaard, der lagde sin bevilling med udgangen af 1975.

Hornbæk Apotek i 1975. Til venstre skimtes Helsingør Kommunes filialkontor i Hornbæk oprettet i 1948. Foto: Anne-Sofie Rubæk

Efter nedlæggelsen af apoteket som selvstændig enhed blev der dog opretholdt et såkaldt a-udsalg (filial-apotek) på Sauntevej i Hornbæk - i starten med apoteker Egon Simonsen som lejer af lokalerne. På det tidspunkt var kun omkring 5% af medicinen fremstillet på selve apoteket, så ændringen føltes for patienterne ikke særlig voldsom. Filialen blev i stedet lagt under Gilleleje Apotek, der på samme tid var flyttet fra Esbønderup, hvor hovedapoteket havde ligget indtil da. Samtidig oprettedes et b-udsalg (håndkøbsudsalg) i Aalsgaarde og i øvrigt også et i Esbønderup.

I 1983 købtes ejendommen af læge Jørgen Prange, der herefter i mange år tillige drev lægehus i ejendommen.