Forskel mellem versioner af "Hellebæk"

Linje 7: Linje 7:
 
[[Billede:Hornbaek fra havet.jpg|250px|right|thumb|Fotografiet fra taget i 1880erne af Carl Curman))]]
 
[[Billede:Hornbaek fra havet.jpg|250px|right|thumb|Fotografiet fra taget i 1880erne af Carl Curman))]]
  
I tilknytning til de to fotografier til højre kan følgende oplyses: Huset yderst th. er villa Carlo [[Nordre Strandvej 108]] opført af kunstmaleren Vilhelm Groth i 1880erne. I vor tid anneks til Skorpeskolen. I baggrunden Kongens Mølle opført af Frederik den II i 1576 som melmølle ved udløbet af Hellebækken. Senere indgik møllen i Kronborg Geværfabrik. Bygningen har de sidste par år (1910) været brugt som møbelforretning men står nu tom. Den store skorsten er fra Hellebæk Klæde- og Tæppefabrik - nu indrettet som erhvervscenter.
+
I tilknytning til de to fotografier til højre kan følgende oplyses: Huset yderst th. på det nederste af de to, er villa Carlo [[Nordre Strandvej 108]] opført af kunstmaleren Vilhelm Groth i 1880erne - og beklageligvis revet ned i 2012. I baggrunden Kongens Mølle opført af Frederik den II i 1576 som melmølle ved udløbet af Hellebækken. Senere indgik møllen i Kronborg Geværfabrik. Bygningen har de sidste par år (1910) været brugt som møbelforretning men står nu tom. Den store skorsten er fra Hellebæk Klæde- og Tæppefabrik - nu indrettet som erhvervscenter.
  
 
Hellebæks hovedgade, [[Bøssemagergade]], præges af rækkerne af arbejderboliger, ligesom flere af de tidligere møllebygninger er godt bevaret.  
 
Hellebæks hovedgade, [[Bøssemagergade]], præges af rækkerne af arbejderboliger, ligesom flere af de tidligere møllebygninger er godt bevaret.  
Linje 17: Linje 17:
  
  
===Eksternt link===
+
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
====Eksternt link====
 
[http://hellebaek-aalsgaard.dk/helleb%E6k/hellebaek.htm Hellebæk-Aalsgaard]
 
[http://hellebaek-aalsgaard.dk/helleb%E6k/hellebaek.htm Hellebæk-Aalsgaard]
 
[[Kategori:Landsbyer]]
 
[[Kategori:Landsbyer]]

Versionen fra 29. jul 2012, 20:21

Fotografiet fra taget i 1880erne af Carl Curman))

Hellebæk er et fiskerleje og senere fabriksby i Hellebæk Sogn. Benævnes 1554 som Hellebeck. Navnet har klar reference til den bæk, hvoromkring bysamfundet er opstået. Frederik den Anden udnyttede Hellebæk-områdets rige muligheder for vandkraft og udviklede Hellebæk til en industriby.

Mølledriften udviklede sig i løbet af det 18. århundrede til Kronborg Geværfabrik; i 1768 solgt af staten til Heinrich Carl Schimmelmann i kappestrid med geværfabrikkens tidligere ejer Stephen Hansen, og kort tid efter overladt til sønnen Ernst Schimmelmann. Oprettelsen af det Schimmelmannske Fideikommis sikrede, at foretagendet forblev i familiens eje helt op til 1919. Geværfabrikken lukkede 1870, hvor bygninger og arealer blev købt af jægermester J.W. Saxtorph. På grund af pengemangel solgte han efter et par år til et konsortium, som startede Hellebæk Klæde- og Tæppefabrik. Det tidligere fiskerlejes fortsatte status som industriby var sikret.

Fotografiet fra taget i 1880erne af Carl Curman))

I tilknytning til de to fotografier til højre kan følgende oplyses: Huset yderst th. på det nederste af de to, er villa Carlo Nordre Strandvej 108 opført af kunstmaleren Vilhelm Groth i 1880erne - og beklageligvis revet ned i 2012. I baggrunden Kongens Mølle opført af Frederik den II i 1576 som melmølle ved udløbet af Hellebækken. Senere indgik møllen i Kronborg Geværfabrik. Bygningen har de sidste par år (1910) været brugt som møbelforretning men står nu tom. Den store skorsten er fra Hellebæk Klæde- og Tæppefabrik - nu indrettet som erhvervscenter.

Hellebæks hovedgade, Bøssemagergade, præges af rækkerne af arbejderboliger, ligesom flere af de tidligere møllebygninger er godt bevaret. Hellebækgaard bestod i 1681 af en gård og en vang. Den beskrives i 1774 som »et lidet Palais med Hauge og tilhører Baron Schimmelmann tilligemed Fabriqven og Tikiøbs Kirke«. Hellebækgaard var oprindelig en af kystens strandgårde, men blev omkring 1747 ombygget af Stephen Hansen til sin nuværende skikkelse, angiveligt efter tegninger af arkitekt Philip de Lange. Til Hellebækgaard hørte et kapel for geværfabrikkens arbejdere. Den nybarokke Hellebæk Kirke er opført 1917-20 efter tegninger af Søren Lemcke.

Bøssemagergade
Hellebæk Kirke
Eksternt link

Hellebæk-Aalsgaard