Hamlets Grav

Version fra 27. feb 2008, 14:17 af 193.162.157.130 (diskussion)

Hamlets Grav
I parken eller "skoven" bag Marienlyst Slot findes Hamlets Grav, en stor granitsten tilhugget så den ligner en sarkofag. Eller man skulle måske snarere sige mindegrav for Shakespeares prins Hamlet i skuespillet af samme navn.

Stenen blev sat op i forbindelse med Helsingørs 500 års jubilæum i 1926. Stenen er tildannet efter billedhuggeren Einar Utzon-Franks tegninger. På den ene side ses i relief et løvelignende fabeldyr - symbolet på det mandlige (Hamlet). På den anden side en enhjørning - symbolet på det evigt kvindelige (Ophelia).

Utzon-Franks granitsten er den fjerde markering af Hamlets Grav i Helsingør siden slutningen af 1700-tallet. Første gang lå "graven" ved kløften lidt nord for Højstrup Station. I 1858 fik grundlæggeren af Hotel Marienlyst tilladelse til at flytte "graven" til haven bag slottet og i 1879 lavede man et arrangement med en stendynge og et skilt på toppen, hvor der stod Hamlets Grav. Det var dette stærkt kritiserede symbol, brugt i forbindelse med markedsføringen af Hotel Marienlyst, som Utzon-Franks sarkofaglignende monument afløste i 1926. Men heller ikke denne løsning var kritikkerne begejstrede for, man brød sig simpelthen ikke om den kommercielle sammenkædning af Hamlets navn med Helsingør.

Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Monumenternes Helsingør. Helsingør, 1997. S. 12-14