Forskel mellem versioner af "Hamlet - skulptur ved Nordhavnen"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
(Bette ting)
 
Linje 15: Linje 15:
 
===Hamlet skuer til alle sider===  
 
===Hamlet skuer til alle sider===  
 
[[Billede:Hamletskulptur-2.jpg|left|thumb|300px|Skulptur af Hamlet, skuende mod bygningen Hamlet. I skulpturen spejles baggrunden fra Kronborg-siden.  Udført af Bente Polano, indviet 3. september 2019.]]
 
[[Billede:Hamletskulptur-2.jpg|left|thumb|300px|Skulptur af Hamlet, skuende mod bygningen Hamlet. I skulpturen spejles baggrunden fra Kronborg-siden.  Udført af Bente Polano, indviet 3. september 2019.]]
Hamlet skulpturen, der er er vendt mod Kronborg, er tilmed placeret på en sådan måde, at den både spejler slottet, Kulturværftet, Nordhavnen og Hamlet bygningen. Den kan ikke kun, som nævnt oven for, ses fra alle sider, men så at sige også se til alle sider. Også til de mindre spektakulære elementer i billedet: parkeringspladserne, turistbusserne og de knap så skønne, medtagne og slidte værftshaller. Skulpturen er placeret ved en bydel under udvikling og hvor ”Kronborg Strand” indgår som et helt nyt ejendomskompleks på det sted, hvor fabrikken [[Tretorn]] i sin tid lå. Skulpturen kan opfattes som et vartegn for området ved Nordhavnen, måske endda for hele byen. Det vil givet blive set af mange mennesker, herunder ikke mindst turister fra hele verden, som kæder ikonet Hamlet sammen med Kronborg, Hamlets Slot, en vigtig fortælling i Helsingørs historie.
+
Hamlet skulpturen, der er er vendt mod Kronborg, er tilmed placeret på en sådan måde, at den både spejler slottet, [[Kulturværftet]], Nordhavnen og Hamlet bygningen. Den kan ikke kun, som nævnt oven for, ses fra alle sider, men så at sige også se til alle sider. Også til de mindre spektakulære elementer i billedet: parkeringspladserne, turistbusserne og de knap så skønne, medtagne og slidte værftshaller. Skulpturen er placeret ved en bydel under udvikling og hvor ”Kronborg Strand” indgår som et helt nyt ejendomskompleks på det sted, hvor fabrikken [[Tretorn]] i sin tid lå. Skulpturen kan opfattes som et vartegn for området ved Nordhavnen, måske endda for hele byen. Det vil givet blive set af mange mennesker, herunder ikke mindst turister fra hele verden, som kæder ikonet Hamlet sammen med Kronborg, Hamlets Slot, en vigtig fortælling i Helsingørs historie.
 
 
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===

Nuværende version fra 6. okt 2019, 12:08

Den tre meter høje skulptur af Hamlet står på hjørnet af Kronborgvej og Strandpromenaden, tæt ved Nordhavnen. Den berømte Hamlet-figur stammer fra et skuespil af William Shakespeare, skrevet i 1603 og som foregår i Helsingør med Kronborg Slot som ramme. Det har været et godt varemærke for byen og et trækplaster for turister gennem tiderne og er det stadig.

Skulptur af Hamlet, skuende mod Kronborg. I Skulpturen spejles bygningen "Hamlet" på en modsatte side. Udført af Bente Polano, indviet 3. september 2019.

"To be or not to be"

Skulpturen Hamlet med det moderne, enkle udtryk og sin helt egen fortolkning, ses i en siddende position i profil, skuende mod Kronborg Slot. Skulpturen afspejler scenen med Hamlets monolog, hvor han filosoferer over livets store spørgsmål som skæbne, meningen med livet og dets forgængelighed. Fra denne scene stammer den kendte sætning ”To be or not to be”. Den ene arm er løftet mod himlen, og blikket er rettet mod det kranium, som hviler i Hamlets hånd. Den anden arm er ført ned langs ryggen og støtter på det, som figuren sidder på. I skuespillet foregår denne scene dog under et besøg på kirkegården.

Skulpturen Hamlet står en smule skråt foran en stor bygning, som bærer navnet Hamlet. Ikke helt tilfældigt er navnet Hamlet er således fælles for både bygning og skulptur. Bygningen rummer et stort kommunalt aktivitetscenter samt boliger for ældre og handicappede. Den blev opført i 1956 som hotel - først med navnet Prins Hamlet og siden Hotel Hamlet, indtil det blev overtaget af Helsingør Kommune i 1973.

Kunstneren

Skulpturen Hamlet er udført af den lokale kunstner Bente Polano fra Snekkersten (f. 1953). Hun debuterede i 1974 og har en omfangsrig produktion bag sig, herunder bl.a. udført flere kunstværker til Helsingør Kommune. Bl.a. nogle relieffer, hvoraf et er opsat på Helsingør Hallen og forestiller figurer i bevægelse; skulpturen ”En siddende kvinde” i Hornbæk, som stilistisk har ligheder med figuren Hamlet; et maleri af borgmester Per Tærsbøl, som hænger i Byrådssalen på Helsingør Rådhus. Idéen til skulpturen blev fostret så tidligt som i 1979, hvor hun netop var flyttet til Helsingør. Her lod hun sig inspirere af skuespillet ”Hamlet”, som blev opført i slotsgården på Kronborg med Dereck Jacoby i hovedrollen som Hamlet. Efter flere års arbejde med bl.a. at finde penge til projektet, er drømmen omsider gået i opfyldelse, og skulpturen blev indviet d. 03. september 2019.

Gennemsigtig og oplyst skulptur

Skulpturen er omgivet af et areal med græs og er udført i blankpoleret stål. Den fremtræder sølvfarvet, hviler på en sokkel af bornholmsk granit (benævnt ”Blå Rønne”) og vejer seks tons. Man kan se igennem den, gå rundt om den og opleve den fra alle sider. Når mørket falder på, er der lys på skulpturen, og det giver en særlig oplevelse. Lyssætningen er udført i samarbejde med belysningsarkitekt Gunver Hansen. Skulpturen har kostet en halv million kroner. En tredjedel af udgiften er bevilget af Helsingør Kommune og de øvrige to tredjedele har kunstneren selv skaffet fra William Demant Fonden.

Hamlet skuer til alle sider

Skulptur af Hamlet, skuende mod bygningen Hamlet. I skulpturen spejles baggrunden fra Kronborg-siden. Udført af Bente Polano, indviet 3. september 2019.

Hamlet skulpturen, der er er vendt mod Kronborg, er tilmed placeret på en sådan måde, at den både spejler slottet, Kulturværftet, Nordhavnen og Hamlet bygningen. Den kan ikke kun, som nævnt oven for, ses fra alle sider, men så at sige også se til alle sider. Også til de mindre spektakulære elementer i billedet: parkeringspladserne, turistbusserne og de knap så skønne, medtagne og slidte værftshaller. Skulpturen er placeret ved en bydel under udvikling og hvor ”Kronborg Strand” indgår som et helt nyt ejendomskompleks på det sted, hvor fabrikken Tretorn i sin tid lå. Skulpturen kan opfattes som et vartegn for området ved Nordhavnen, måske endda for hele byen. Det vil givet blive set af mange mennesker, herunder ikke mindst turister fra hele verden, som kæder ikonet Hamlet sammen med Kronborg, Hamlets Slot, en vigtig fortælling i Helsingørs historie.

Litteratur

Artikler:

Helsingør Dagblad: "Stor begejstring for den moderne Hamlet", 4. september 2019.

Frederiksborg Amts Avis: "Hamletskulptur er et nyt vigtigt vartegn", 4. september 2019.

Frederiksborg Amts Avis: "Hamlet-skulptur bliver opsat med udsigt til Kronborg", 30. august 2019. 

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.