Forskel mellem versioner af "Håndbold"

 
Linje 95: Linje 95:
 
Kilder: 1) Ugeavisen Nordsjælland. 2) De enkelte klubbers hjemmeside. 3) Wikipedia.
 
Kilder: 1) Ugeavisen Nordsjælland. 2) De enkelte klubbers hjemmeside. 3) Wikipedia.
  
[[Kategori: Sportsgrene]]
+
[[Kategori: Sport]]

Nuværende version fra 24. maj 2020, 18:19


1.Håndbold i Helsingør

2.Håndboldklubber i Helsingør kommune’’'

3. Håndboldens historie

4. Håndboldens organisering i Danmark



1. Håndbold i Helsingør

 • Der har eksisteret og eksisterer en række klubber i Helsingør kommune, som tilbyder interesserede at spille håndbold. Se nedenfor.
 • Helsingør er en traditionsrig håndboldby, som har medvirket til at udvikle nogle af Danmarks og verdens bedste håndboldspillere.
 • Håndboldspillets pionerer, Holger Nielsen og Rasmus Nicolaj Ernst, har angiveligt arrangeret den første håndboldkamp i Helsingør, ja såmænd også i Danmark. Det skete i 1907 i Helsingør. Kampen stod mellem to skolehold - et fra Ordrup og et fra Helsingør. Det fortælles, at Helsingør tabte med 21-0. Men kampen viste tydeligt, at der var et behov for bedre og ensartede regler. De to hold spillede nemlig efter hver deres regler. I dag er der meget detaljerede regler for, hvordan man skal spille håndbold.
 • Rasmus Nicolai Ernst flyttede i 1907 til Helsingør. Her blev han lærer på Helsingør Højere Almenskole. Det varede ikke længe før han introducerede eleverne til spillet håndbold. Man kan måske få den tanke, at det var denne unge lærer, der grundlaget den store interesse for håndbold, som i mange år har givet Helsingør mange gode oplevelser.


2. Håndboldklubber i Helsingør


HFC Håndbold

 • Det blev fodboldspillerne i Helsingør FC, der blev anledningen til, at der i 1950 blev stiftet en lokal håndboldklub, HFC Håndbold. De havde nemlig behov for - som en del af deres vintertræning - at spille håndbold. Man fandt ud af, at der var grobund for at organisere spillet som en selvstændig klub. Året efter havde klubben 16-17 herrespillere. På grund af en konflikt i en anden lokal håndboldklub, HIF, fik den nye klub nogen tid efter stor tilgang af nye spillere.
 • Hurtigt blev klubben medlem af Dansk Håndbold Union. Det betød, at der kunne tilmeldes hold til unionens turneringer. Efterhånden havde klubben hold i flere turneringer for voksne. En ungdomsafdeling blev en realitet efter få år.
 • HFC håndbold blev oprindeligt startet som en klub for drenge og mænd. Men i 1992 blev klubben revolutioneret, da den også åbnede for spillere af det modsatte køn. Det var ikke lige let for alle at acceptere. Men beslutningen var rigtig, da kvinderne hurtigt viste sig at være et stort aktiv for det sociale liv i klubben. Pigerne gav nyt liv både under træning og til fester. De tog også aktivt del i klubbens arbejde, bestyrelse og diverse udvalg.
 • Endnu en historisk beslutning blev truffet, da HFC Håndbold og HIF Håndbold slog sig sammen til en klub med navnet Helsingør Håndbold Forening. Det betød, at den nye klubdannelse omfattede otte seniorhold for både damer og herrer samt en ungdomsafdeling samtidigt med at der var et godt samarbejde med Elite 3000
 • Helsingør Idrætsforening (forkortet Helsingør IF eller “HIF”) blev grundlagt i 1899. Foreningen havde i en periode landet bedste håndboldhold og besidder samtidigt den officielle rekord som det hold, der har opholdt sig i landets bedste række gennem længst tid. Håndboldafdelingen blev slået sammen med HFC Håndbold i Helsingør Håndbold Forening.


Hornbæk IF Håndbold

 • Håndbold er en af de aktiviteter, som er omfattet af hovedforeningen Hornbæk Idrætsforening.


Snekkersten Boldklub

 • Klubben eksisterede indtil 1947, da den blev slået sammen med Snekkersten Gymnastikforening. Klubben havde både fodbold og håndbold blandt sine aktiviteter.


Espergærde Håndbold


Borsholm-Skibstrup IF

 • Håndbold er en af de aktiviteter, som dyrkes i Borsholm-Skibstrup Idrætsforening.


'Nordsjælland Håndbold

 • I 2006 blev to nordsjællandske håndboldklubber, Team Helsinge og Hillerød HK, slået sammen til Nordsjællands Håndbold. I 2009 kom Helsingørs Elite 3000 Håndbold med i samarbejdet.


3. Håndboldens Historie

 • Det er normalt oberstløjtnant Holger Nielsen, der tilskrives æren at have opfundet spillet Håndbold i 1898. Det skete mens han var lærer på Ordrup Latin- og Realskole. Her foreslog han en dag, at drengene skulle prøve “et spil med hænderne”, som ikke krævede megen plads, således at det kunne spilles i skolegården. Nogen vil dog, at æren skal deles med en skolelærer i Nyborg, Rasmus Nicolaj Ernst. Allerede året før var han i gang med at lære sine drengeelever, at de kunne spille det han kaldte håndbold.
 • Rasmus Nicolai Ernst flyttede i 1907 til Helsingør. Her blev han lærer på Helsingør Højere Almenskole. Det varede ikke længe før han introducerede eleverne til spillet håndbold. Man kan måske få den tanke, at det var denne unge lærer, der grundlaget den store interesse for håndbold, som i mange år har givet Helsingør mange gode oplevelser.
 • Håndbold blev udviklet som en holdsport. I mange år var det udendørs, at spillet vandt frem. Først som såkaldt “markhåndbold” med 11 spillere på hvert hold og på baner, der var meget større. Der blev afholdt turneringer og mesterskaber i Markhåndbold. Men ikke mindst på grund af det danske vejrlig var det ikke let at trække aktive til spillet.
 • Det betød, at indendørshåndbold udviklede sig. Skolernes gymnastiksale og byernes haller gjorde sot til, at flere og flere begyndte at spille håndbold. Ikke mindst i skolernes gymnastiktimer. Der kom regler som regulerede spillet. Turneringer og mesterskaber i håndbold for herrer blev skabt.
 • Det hjalp meget på håndboldens udbredelse, at håndbold for mænd kom på det olympiske program i 1972 - og har været det siden. Indtil da var det stort set kun drenge og mænd, der gav sig af med at spille håndbold. Det danske herrelandshold blev olympiske mestre i 2016 og vandt Verdensmesterskabet i 2019.
 • 1978 kom håndbold for kvinder på det olympiske program. Første gang det danske damelandshold var med til OL var i 1996. Danmark vandt guldmedaljer i 1996, 2000 og 2004. I 1996 og 1997 vandt det danske kvindelandshold Verdensmesterskabet i håndbold.


4.Håndboldens organisering i Danmark.

 • DHF/ Håndbold Forbund blev stiftet i 1935. Fra forbundets start arrangerede man mesterskabsturneringer. På det tidspunkt var der fire distriktsforbund. Vinderne fra hvert af disse forbund mødtes til et stævne om det uofficielle danske mesterskab for både damer og herrer.
 • I 1939 opnåede stævnet godkendelse fra Dansk Idræts Forbund. Derfor blev vinderne fra dette år officielle danske mestre. Et forsøg på at skabe en landsdækkende turnering strandede på den tyske besættelse, så kåringen af danmarksmestrene fortsatte på samme måde gennem krigsårene. I 1945 måtte man på grund af de anspændte politiske forhold dog helt opgive at gennemføre stævnet, så der blev ikke kåret danmarksmestre dette år. Senere er der her sæson arrangeret turneringer for både damer og mænd.




Kilder: 1) Ugeavisen Nordsjælland. 2) De enkelte klubbers hjemmeside. 3) Wikipedia.