Forskel mellem versioner af "Gurre Å"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 1: Linje 1:
'''Gurre Å''' er kommunens største vandløb. Åen har sit udspring i [[Gurre Sø]], hvorfra den løber gennem større vådområder ved søens vestside, passerer Hornbækvejen ved Ålekistebro og derfra videre gennem [[Langesø]]-området, passerer Esrumvejen ved Dale Bro og herfra mod nordvest til [[Havreholm]], idet den på denne strækning udgør en del af skellet mellem [[Bøtterup]] og [[Bistrup]] ejerlav. På begge sider af åen har der på denne strækning tidligere kunnet ses et stort antal oldtidsmindesmærker, i sin tid nok den tætteste koncentration af oldtidsminder i kommunen - [[Højgruppe i Bøtterup]]. Ved Havreholm har vandkraften helt tilbage til middelalderen været udnyttet til intensiv mølledrift. Fra Havreholm løber åen videre til [[Kjeldsø]] og derfra videre syd om Villingerød til forening med Esrum Å.
+
'''Gurre Å''' er kommunens største vandløb. Åen har sit udspring i [[Gurre Sø]], hvorfra den løber gennem større vådområder ved søens vestside, passerer Hornbækvejen ved Ålekistebro og derfra videre gennem [[Langesø]]-området, passerer Esrumvejen ved Dale Bro og herfra mod nordvest til [[Havreholm]], idet den på denne strækning udgør en del af skellet mellem [[Bøtterup]] og [[Bistrup]] ejerlav. På begge sider af åen har der på denne strækning tidligere kunnet ses et stort antal oldtidsmindesmærker, i sin tid nok den tætteste koncentration af oldtidsminder i kommunen - [[Højgruppe i Bøtterup]]. Ved [[Havreholm]] har vandkraften helt tilbage til middelalderen været udnyttet til intensiv mølledrift. Udnyttelsen her af vandkraften i Gurre Å fortsatte helt frem til lige før år 1900. Fra Havreholm løber åen videre til [[Kjeldsø]] og derfra videre syd om Villingerød til forening med Esrum Å.
  
 
Ved Aalebæksbro, hvor åen krydser den nuværende Hornbækvej, er for få år siden blevet genrejst en granitsten ([[Aalebæksbro-stenen]]) med inskriptionen "OlbexsBro 1818", sandsynligvis tidspunktet for etableringen af en ny bro over åen. Broens navn afslører samtidig det tidligere navn på denne del af Gurre Å: Aalebæk eller Ollebæk (Oldebæk).
 
Ved Aalebæksbro, hvor åen krydser den nuværende Hornbækvej, er for få år siden blevet genrejst en granitsten ([[Aalebæksbro-stenen]]) med inskriptionen "OlbexsBro 1818", sandsynligvis tidspunktet for etableringen af en ny bro over åen. Broens navn afslører samtidig det tidligere navn på denne del af Gurre Å: Aalebæk eller Ollebæk (Oldebæk).
  
 
[[Kategori:Vandløb]]
 
[[Kategori:Vandløb]]

Versionen fra 4. maj 2008, 09:21

Gurre Å er kommunens største vandløb. Åen har sit udspring i Gurre Sø, hvorfra den løber gennem større vådområder ved søens vestside, passerer Hornbækvejen ved Ålekistebro og derfra videre gennem Langesø-området, passerer Esrumvejen ved Dale Bro og herfra mod nordvest til Havreholm, idet den på denne strækning udgør en del af skellet mellem Bøtterup og Bistrup ejerlav. På begge sider af åen har der på denne strækning tidligere kunnet ses et stort antal oldtidsmindesmærker, i sin tid nok den tætteste koncentration af oldtidsminder i kommunen - Højgruppe i Bøtterup. Ved Havreholm har vandkraften helt tilbage til middelalderen været udnyttet til intensiv mølledrift. Udnyttelsen her af vandkraften i Gurre Å fortsatte helt frem til lige før år 1900. Fra Havreholm løber åen videre til Kjeldsø og derfra videre syd om Villingerød til forening med Esrum Å.

Ved Aalebæksbro, hvor åen krydser den nuværende Hornbækvej, er for få år siden blevet genrejst en granitsten (Aalebæksbro-stenen) med inskriptionen "OlbexsBro 1818", sandsynligvis tidspunktet for etableringen af en ny bro over åen. Broens navn afslører samtidig det tidligere navn på denne del af Gurre Å: Aalebæk eller Ollebæk (Oldebæk).

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.