Godthaab Glasværk

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 28. jan 2009, 18:36 af HelsingorAdmin (diskussion | bidrag) HelsingorAdmin (diskussion | bidrag) (Godthåb Glasværk flyttet til Godthaab Glasværk)
Skift til:navigering, søgning


I 1848 anlægges et glasværk på Godthåb Strandmark nord for Helsingør. I stærk konkurrence med Kastrup og Holmegaards Glasværker produceredes 350.000 flasker. I 1851 var der 40 arbejdere ansat. De fremstillede ½ million flasker, men allerede i 1856 gik værket fallit. I 1857 overtog købmand Mathias Jørgensen virksomheden og produktionen af flasker blev solgt gennem Holmegaards Glasudsalg i København. I 1861 produceredes 1,3 million ”bouteiller”. Efter en sammenslutning med Kastrup Glasværk blev der opført to nye grundmurede glashytter med moderne ovne. I haverne langs Ndr. Strandvej findes der slagger overalt som stammer fra glasproduktionen, ligeledes i Sommariva haven.

Til opmuring af ovnene brugtes mursten fra Höganäs. Glasværkets arbejderboliger og driftbestyrerbolig findes stadig på Eremitvej i Højstrup. Flaskerne blev udskibet fra Højstrupstrand fra en anlægsbro med et slæbested for sandpramme, hvorfra de blev ført til jernbanen i Helsingør. Ved lavvande ses rester af bropillerne. I 1895 blev ovnene slukket og arbejderne flyttede.

Litteratur

Kenno Pedersen, Den tidlige glasindustri i Helsingør. (Helsingør Kommunes årbog 1973 - 1976)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.