Forskel mellem versioner af "Frisen i Restaurant Hold An"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 3: Linje 3:
  
 
Frisen, som det tog fem år at male, fortæller om, hvordan torvelivet udspandt sig den gang i 1930'erne.
 
Frisen, som det tog fem år at male, fortæller om, hvordan torvelivet udspandt sig den gang i 1930'erne.
 
  
 
[[Billede:AlfredKryger.jpg|right|thumb|200px|Torveinspektør Alfred Kryger på arbejde]]
 
[[Billede:AlfredKryger.jpg|right|thumb|200px|Torveinspektør Alfred Kryger på arbejde]]

Versionen fra 16. feb 2016, 14:23

I Restaurant Hold An findes der en vægfrise, som går hele vejen rundt lige under loftet. Den er skabt sidst i 1930'erne af maler og senere kunstmaler Julius Frandsen (1899-1985), som boede i Helsingør.

Frisen, som det tog fem år at male, fortæller om, hvordan torvelivet udspandt sig den gang i 1930'erne.

Torveinspektør Alfred Kryger på arbejde

Her fortælles om den store torvedag, lørdag, hvor omkring 50 handlende havde deres stader. Man ser, hvor boderne bugner af varer. Der er alt, hvad hjertet kan begære lige fra levende høns, kaniner, duer, gæs, ænder og hundehvalpe, fiskeboder og alskens grøntsager.

På frisen ses mange handlende, også den to meter høje, legendariske torveinspektør, overbetjent Alfred Krüger, som hver onsdag og lørdag sad på Hold An og indkrævede betalingen fra stadeholderne på Axeltorv.

Mange helsingoranere kommer jævnligt forbi Hold An for at se på frisen og hilse på en forfader, som var handlende på torvet.

Friser

Nogle af friserne i Hold An
Hold An
Torvehandel
Torvehandel


Litteratur

Niels Berg: 'Ombygning af gammelt værtshus går ud over historiske friser'. Helsingør Dagblad, 6. februar 2016.

Kenn Andersen, ’Frisen der fortæller lokalhistorie’, Helsingør Dagblad, 16. juli 2008.

Bent Jørgensen: 'Helsingør ifølge Frandsen'. Forening & Museum nr. 4, 1999.

'Byens ældste værtshus med samme beliggenhed'. Lokalavisen Nordsjælland, 24. marts 1999.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.