Forskel mellem versioner af "Flynderupgård Museet"

Linje 1: Linje 1:
'''Flynderupgård Museet''' i Espergærde ligger mellem [[Egebæksvang]] Skov og de dyrkede marker. Med kamtakkede gavle på hovedbygningen og flere staldbygninger, kan man tro at museet ligger på tidligere herregård. Men det er ikke tilfældet. [[Flynderupgaard]] har siden begyndelsen af 1800-tallet været en lystgård, ejet af byfolk.  
+
'''Flynderupgård Museet''' i Espergærde ligger mellem [[Egebæksvang]] Skov og de dyrkede marker. Med kamtakkede gavle på hovedbygningen og flere staldbygninger, kan man tro at museet ligger på en tidligere herregård. Men det er ikke tilfældet. [[Flynderupgaard]] har siden begyndelsen af 1800-tallet været en lystgård, ejet af byfolk.  
Flynderupgaards have er genskabt som den så ud i 1920’erne. I tilknytning til haven er der en skulptursti og adskillige enkeltstående skulpturer af stenhuggeren [[Karl Otto Johansen]].
+
Flynderupgaards have er genskabt som den så ud i 1920’erne.
 +
== Karl Otto Johansens skulpturer ==
 +
[[Billede:Skulpturhave.jpg|thumb|150px|right|Skulpturstien - Klik for en større gengivelse]]I tilknytning til haven er der anlagt en skulptursti og derudover findes flere enkeltstående skulpturer, alle af stenhuggeren [[Karl Otto Johansen]].
 +
Ret markant er skulpturen Talerstol, som er en gave fra fra Fonden Conrad Nellemann og hustrus Mindelegat til Flynderupgård Museet.
 +
Skulpturen er udhugget i stor gnejsblok. Ravnefigurerne er udhugget i skånsk basalt og fastgjort til gnejsblokken ved ståltappe og lim. På for- og bagsiden er der udhuggede relieffer: Pegasus på forsiden og blomsterranke med blomster, frugter og modne aks på bagsiden (den side hvor taleren står). I blokken er der udhugget en krybbe til brug for talerens manuskript. Til talerstolen hører to fritstående stenfigurer forestillende vagthunde.
 +
I et brev til museumschef Kenno Pedersen har kunstneren selv beskrevet skilpturen sådan: ”På forsiden ser man en hest, en glad hest med vinger. Det er Pegasus. Billedet på fantasien, den frie tanke, det frie ord. Den har sluppet jorden med alle fire hove og svæver hen over dagliglivets småtterier. Foran taleren er en krybbe, det er selvfølgelig for at opsamle alle de guldkorn, som dagens talere og fremtidige talere vil strø så rigeligt ud. Under den snor sig en ranke af blomster, frugter og modne aks; det er frodigheden.
 +
En taler skal være godt orienteret. Derfor får han to sorte fugle, Odins ravne Hugin og Munin. De flyver jordens kreds rundt og kommer tilbage og fortæller, hvad der sker derude. Grundtvig siger, at de også betyder erindring og forudanelse, så har vi fortid og fremtid med. Men taleren skal passe på, for der sidder to vagthunde bag ham. Taler han sandt og godt, sker der ikke noget. Hunden på hans højre side passer sig selv og slikker sine sår; men er hans tale falsk og letfærdig, så hyler hunden på hans venstre side”.
 +
Skulpturen blev afsløret den 5. juni 1999.
  
[[Billede:Skulpturhave.jpg|thumb|150px|none|Skulpturstien - Klik for en større gengivelse]]
+
[[Billede:Talerstolen.jpg|right|thumb|250px|Talerstolen, skulptur af Karl Otto Johansen - Klik for en større gengivelse]]
[[Billede:Skulptur_hest.jpg|thumb|none|150px|Hestehoved, Skulptur af Karl Otto Johansen - Klik for en større gengivelse]]
+
 
 +
 
 +
[[Billede:Skulptur_hest.jpg|thumb|none|150px|Hestehoved, skulptur af Karl Otto Johansen - Klik for en større gengivelse]]

Versionen fra 15. jan 2008, 21:38

Flynderupgård Museet i Espergærde ligger mellem Egebæksvang Skov og de dyrkede marker. Med kamtakkede gavle på hovedbygningen og flere staldbygninger, kan man tro at museet ligger på en tidligere herregård. Men det er ikke tilfældet. Flynderupgaard har siden begyndelsen af 1800-tallet været en lystgård, ejet af byfolk. Flynderupgaards have er genskabt som den så ud i 1920’erne.

Karl Otto Johansens skulpturer

Skulpturstien - Klik for en større gengivelse
I tilknytning til haven er der anlagt en skulptursti og derudover findes flere enkeltstående skulpturer, alle af stenhuggeren Karl Otto Johansen.

Ret markant er skulpturen Talerstol, som er en gave fra fra Fonden Conrad Nellemann og hustrus Mindelegat til Flynderupgård Museet. Skulpturen er udhugget i stor gnejsblok. Ravnefigurerne er udhugget i skånsk basalt og fastgjort til gnejsblokken ved ståltappe og lim. På for- og bagsiden er der udhuggede relieffer: Pegasus på forsiden og blomsterranke med blomster, frugter og modne aks på bagsiden (den side hvor taleren står). I blokken er der udhugget en krybbe til brug for talerens manuskript. Til talerstolen hører to fritstående stenfigurer forestillende vagthunde. I et brev til museumschef Kenno Pedersen har kunstneren selv beskrevet skilpturen sådan: ”På forsiden ser man en hest, en glad hest med vinger. Det er Pegasus. Billedet på fantasien, den frie tanke, det frie ord. Den har sluppet jorden med alle fire hove og svæver hen over dagliglivets småtterier. Foran taleren er en krybbe, det er selvfølgelig for at opsamle alle de guldkorn, som dagens talere og fremtidige talere vil strø så rigeligt ud. Under den snor sig en ranke af blomster, frugter og modne aks; det er frodigheden. En taler skal være godt orienteret. Derfor får han to sorte fugle, Odins ravne Hugin og Munin. De flyver jordens kreds rundt og kommer tilbage og fortæller, hvad der sker derude. Grundtvig siger, at de også betyder erindring og forudanelse, så har vi fortid og fremtid med. Men taleren skal passe på, for der sidder to vagthunde bag ham. Taler han sandt og godt, sker der ikke noget. Hunden på hans højre side passer sig selv og slikker sine sår; men er hans tale falsk og letfærdig, så hyler hunden på hans venstre side”. Skulpturen blev afsløret den 5. juni 1999.

Fil:Talerstolen.jpg
Talerstolen, skulptur af Karl Otto Johansen - Klik for en større gengivelse


Hestehoved, skulptur af Karl Otto Johansen - Klik for en større gengivelse