Forskel mellem versioner af "Fairyhill"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 8: Linje 8:
 
I dag ejes Fairyhill fortsat af Jon Krabbes efterkommere, og en del af ejendommen anvendes fortsat som sommerbolig for familiens medlemmer. Hovedbygningen har været fredet siden 1959.
 
I dag ejes Fairyhill fortsat af Jon Krabbes efterkommere, og en del af ejendommen anvendes fortsat som sommerbolig for familiens medlemmer. Hovedbygningen har været fredet siden 1959.
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===
Ulla Larsen: Charles Fenwick - en foretagsom englænder i Helsingør (Folk og minder fra Nordsjælland, 1999)
+
[http://bibliotek.dk/vis.php?origin=sogning&field4=forfatter&term4=&field2=titel&term2=Charles+Fenwick+en+foretagsom+engl%E6nder+i+Helsing%F8r+&field3=emne&term3=&field1=fritekst&term1=&mat_text=&mat_ccl=&term_mat%5B%5D=&field_sprog=&term_sprog%5B%5D=&field_aar=year_eq&term_aar=&target%5B%5D=dfa Ulla Larsen: Charles Fenwick - en foretagsom englænder i Helsingør (Folk og minder fra Nordsjælland, 1999)]
 +
 
 
[[Kategori: Gårde]]
 
[[Kategori: Gårde]]

Versionen fra 6. okt 2008, 12:44

Fairyhill

Fairyhills historie begynder i forbindelse med udskiftningen af jorderne i Nyrup landsby i 1789, hvor der udlagdes en række husmandssteder nordøst for byen. Et af disse husmandssteder - en trefløjet ejendom - blev bygget af Christian Olsen lige øst for Nyrup Sø, men allerede i 1796 efter blev stedet opkøbt af generalkonsul Nicolas Fenwick.

Sønnen Charles Fenwick var også engelsk generalkonsul i Danmark og residerede til daglig i Stengade i Helsingør. Han var ikke synderlig populær i de år – og da Danmark kom i krig med englænderne i starten af 1800-tallet var det helt galt. Da admiral Parker gled ind i Sundet med sin flåde i 1807, blev der affyret et par skud mod Helsingør. Et af disse ramte ironisk nok netop generalkonsulens gård. Fenwick måtte flytte til Helsingborg – men kom tilbage i 1814. Året efter købte han af sin moder husmandsstedet i Nyrup. Han byggede i årene 1820-24 ejendommen helt om – i engelsk stil – bl.a. med de særegne skydevinduer. Han kaldte nu stedet for Fairyhill = "Eventyrbakken". De nye bygninger blev bygget med den såkaldte lerstampningsteknik – på engelsk cobhouses. En støbeform fyldtes med lerblandet jord – støbeformen svarede til murens længde og tykkelse. Når dette stykke af muren var færdig blev støbeformen flyttet ovenpå…. I 1822 byggede Charles Fenwick på den anden side af søen et nyt hus til sin næstældste søn George Thomas Fenwick.

Da Fairyhill i 1840 gik ud af familien Fenwicks eje, fik den en noget omtumlet tilværelse. Blandt de efterfølgende ejere kan nævnes lensbaron O. Reedtz Thott, der ejede stedet i perioden 1874-94. Fra 1919 kom der mere stabilitet. Jon Krabbe købte nemlig ejendommen af apoteker Johannes Rink fra Helsingør. Jon Krabbe var islandsk kommitteret – ikke gesandt eller ambassadør – for Island var jo endnu på den tid en del af Danmark. Den endnu eksisterende tennisbane blev anlagt pr. håndkraft i 1921. Den spillede en central rolle i Knud Sønderbys roman ”Midt i en jazztid”. Handlingen i bogen foregik på Fairyhill og den efterfølgende film med samme titel er indspillet her. Et par brande har desværre ødelagt nogle af de oprindelige bygninger, men stedet er genopført i nøjagtig samme stil og størrelse som oprindeligt. I dag ejes Fairyhill fortsat af Jon Krabbes efterkommere, og en del af ejendommen anvendes fortsat som sommerbolig for familiens medlemmer. Hovedbygningen har været fredet siden 1959.

Litteratur

Ulla Larsen: Charles Fenwick - en foretagsom englænder i Helsingør (Folk og minder fra Nordsjælland, 1999)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.