Forskel mellem versioner af "Egebækken"

Linje 1: Linje 1:
'''Egebækken''' er et af de største vandløb på Sydkysten. Bækken, der i dag endnu er rørlagt på en del af sit forløb, har sit udspring i vådområderne ved den sydlige ende af [[Teglstrup Hegn]] (Rørtang/Gurre Overdrev), hvorfra den løber gennem [[Rørtang]]s og [[Flynderup]]s jorder til [[Egebæksvang]] og herfra har udløb i Øresund. I den vestlige del af Egebæksvang har bækkens vand i ældre tid været udnyttet til drift af en eller flere vandmøller, som der stadig kan ses spor af i terrænet, og her har også tidligere ligget en nu ganske forsvundet bebyggelse, som havde navn efter bækken. På forløbet gennem Egebæksvang har bækken skåret sig markant ned i terrænet. Ved Søvejen (den tidligere Strandvej) er bækken i en gammel (nu fredet) stenkiste ført under vejen.
+
'''Egebækken''' er et af de største vandløb på Sydkysten. Bækken, der i dag endnu er rørlagt på en del af sit forløb (men gennemførelse af en større frilægning af bækken er besluttet), har sit udspring i vådområderne ved den sydlige ende af [[Teglstrup Hegn]] (Rørtang/Gurre Overdrev), hvorfra den løber gennem [[Rørtang]]s og [[Flynderup]]s jorder til [[Egebæksvang]] og herfra har udløb i Øresund. I den vestlige del af Egebæksvang har bækkens da større vandmængde i ældre tid været udnyttet til drift af en eller flere vandmøller, som der stadig kan ses spor af i terrænet, og her har også tidligere ligget en nu ganske forsvundet bebyggelse, som havde navn efter bækken. På forløbet gennem Egebæksvang har bækken skåret sig markant ned i terrænet. Ved Søvejen (den tidligere Strandvej) er bækken i en gammel (nu fredet) stenkiste ført under vejen.
 +
 
 +
1681 betegnes bækken i markbogen for [[Rørtang]] med navnet '''Eng Haugs Becken'''.
  
 
[[Kategori:Vandløb]]
 
[[Kategori:Vandløb]]

Versionen fra 6. maj 2008, 11:46

Egebækken er et af de største vandløb på Sydkysten. Bækken, der i dag endnu er rørlagt på en del af sit forløb (men gennemførelse af en større frilægning af bækken er besluttet), har sit udspring i vådområderne ved den sydlige ende af Teglstrup Hegn (Rørtang/Gurre Overdrev), hvorfra den løber gennem Rørtangs og Flynderups jorder til Egebæksvang og herfra har udløb i Øresund. I den vestlige del af Egebæksvang har bækkens da større vandmængde i ældre tid været udnyttet til drift af en eller flere vandmøller, som der stadig kan ses spor af i terrænet, og her har også tidligere ligget en nu ganske forsvundet bebyggelse, som havde navn efter bækken. På forløbet gennem Egebæksvang har bækken skåret sig markant ned i terrænet. Ved Søvejen (den tidligere Strandvej) er bækken i en gammel (nu fredet) stenkiste ført under vejen.

1681 betegnes bækken i markbogen for Rørtang med navnet Eng Haugs Becken.