Dysseklynge i Borsholm

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 22. apr 2008, 09:16 af Kresten Tommerup (diskussion | bidrag) Kresten Tommerup (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning

Borsholm Overdrev – på begge sider af landevejen midtvejs mellem Borsholm og Horserød – har der oprindelig ligget en hel lille klynge af storstensgrave fra yngre stenalder (tragtbægertid). Til dysseanlæggene knytter sig også den nærliggende Brændehøj i Horserød.

Direkte syd for landevejen, 100 m. inde på marken, ses endnu et fritstående dyssekammer, bestående af 4 svære stene, der rager godt 1 m. op over jorden, men uden dæksten. Der er tale om resterne af en runddysse med en oprindelig diameter på ca. 13 m. 1884 oplyses der stadig om 6 randsten omkring højen, ligesom der beskrives ”et smukt kisteformet kammer” uden overligger. Dyssetomten blev fredet 1942.

Umiddelbart nord for landevejen lå to små tætliggende langdysser, den vestligste med målene 11 x 9 m. og indeholdende et kisteformet stensat kammer med bortvæltet overligger. Der omtales endnu 1884 14 intakte randsten. 1942 blev fortidsmindet fredet, men da var kun det fritstående dyssekammer tilbage med 4 sidesten og dæksten. 1952 oplyses det, at hele anlægget er sløjfet(!).

Den anden af de to langdysser med målene 12 x 8 m. lå lidt længere fra vejen. 1884 meldes stadig om 20 omgivende randsten og et noget forstyrret kisteformet kammer med sprængt dæksten i langdyssens nordende. Hele dysseanlægget meldes totalt sløjfet 1941.

300 m. nordvest herfor og ganske nær grænsen til Borsholm mark oplystes det 1884, at der tidligere havde ligget en anselig langdysse indeholdende 4-5 stenkister (kamre), hvori der var fundet knogler. De fleste af stenkisterne blev sløjfet o. 1864 og de sidste levninger af anlægget overpløjet.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.