Forskel mellem versioner af "Dyssekammer ved Nyrup"

 
(2 mellemliggende versioner af en bruger ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Tæt op mod Kongevejen mod Fredensborg syd for Nyrup ligger et fritstående dyssekammer fra bondestenalder (ca. 3.500 f.v.t.) på en lille bakketop. Dyssen har oprindelig været dækket af en mindre høj. Fortidsmindet var ved at blive sløjfet af arbejdere fra den nærliggende Nyrupgård midt i 1800-tallet, da den arkæologi-interesserede Frederik VII tilfældigt kom forbi og fik arbejderne til at lade selve dyssekammeret  urørt. Nogle år senere blev oldtidsmindet frivilligt fredet (1882) som en af de allerførste fortidsmindefredninger i kommunen. Der skal være fundet ben i kammeret under udgravningen, men ellers foreligger ingen fundoplysninger.
+
[[Billede:Nyrupdyssen.jpg|right|thumb|Dyssekammeret ved Nyrup, tegnet af A.P. Madsen under herredsberejsningen 1884.]]
 +
Tæt op mod Kongevejen mod Fredensborg syd for [[Nyrup]] ligger et fritstående dyssekammer fra bondestenalder (ca. 3.500 f.v.t.) på en lille bakketop. Dyssen har oprindelig været dækket af en mindre høj. Fortidsmindet var ved at blive sløjfet af arbejdere fra den nærliggende "[[Nyrupgaard]]" midt i 1800-tallet, da den arkæologi-interesserede Frederik VII tilfældigt kom forbi og fik arbejderne til at lade selve dyssekammeret  urørt. Nogle år senere blev oldtidsmindet frivilligt fredet (1882) som en af de allerførste fortidsmindefredninger i kommunen. Der skal være fundet ben i kammeret under udgravningen, men ellers foreligger ingen fundoplysninger.
  
 
===Litteratur:===
 
===Litteratur:===

Nuværende version fra 15. apr 2008, 16:15

Dyssekammeret ved Nyrup, tegnet af A.P. Madsen under herredsberejsningen 1884.

Tæt op mod Kongevejen mod Fredensborg syd for Nyrup ligger et fritstående dyssekammer fra bondestenalder (ca. 3.500 f.v.t.) på en lille bakketop. Dyssen har oprindelig været dækket af en mindre høj. Fortidsmindet var ved at blive sløjfet af arbejdere fra den nærliggende "Nyrupgaard" midt i 1800-tallet, da den arkæologi-interesserede Frederik VII tilfældigt kom forbi og fik arbejderne til at lade selve dyssekammeret urørt. Nogle år senere blev oldtidsmindet frivilligt fredet (1882) som en af de allerførste fortidsmindefredninger i kommunen. Der skal være fundet ben i kammeret under udgravningen, men ellers foreligger ingen fundoplysninger.

Litteratur:

Kresten Tommerup: ”På sporet af ukendte oldtidshøje ved Nyrup”. I ”Egebækken” nr. 42, 2007.