Forskel mellem versioner af "Dyssekammer ved Nyrup"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
(Siden blev oprettet: Tæt op mod Kongevejen mod Fredensborg syd for Nyrup ligger et fritstående dyssekammer fra bondestenalder (ca. 3.500 f.v.t.) på en lille bakketop. Dyssen har oprindelig været...)
 
 
(4 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
Tæt op mod Kongevejen mod Fredensborg syd for Nyrup ligger et fritstående dyssekammer fra bondestenalder (ca. 3.500 f.v.t.) på en lille bakketop. Dyssen har oprindelig været dækket af en mindre høj, som kan ses på ældre kort. Fortidsmindet var ved at blive sløjfet af arbejdere fra den nærliggende Nyrupgård midt i 1800-tallet, da den arkæologi-interesserede Frederik VII tilfældigt kom forbi og fik arbejderne til at lade selve dyssekammeret  urørt. Nogle år senere blev oldtidsmindet frivilligt fredet (1882) som en af de allerførste fortidsmindefredninger i kommunen. Det fritstående dyssekammer blev registreret af arkæologen Vilh. Boye i 1884 og har Tikøb-sognebeskrivelsesnummer 13. Der skal være fundet ben i kammeret under udgravningen, men ellers foreligger ingen fundoplysninger.
+
[[Billede:Nyrupdyssen.jpg|right|thumb|Dyssekammeret ved Nyrup, tegnet af A.P. Madsen under herredsberejsningen 1884.]]
 +
Tæt op mod Kongevejen mod Fredensborg syd for [[Nyrup]] ligger et fritstående dyssekammer fra bondestenalder (ca. 3.500 f.v.t.) på en lille bakketop. Dyssen har oprindelig været dækket af en mindre høj. Fortidsmindet var ved at blive sløjfet af arbejdere fra den nærliggende "[[Nyrupgaard]]" midt i 1800-tallet, da den arkæologi-interesserede Frederik VII tilfældigt kom forbi og fik arbejderne til at lade selve dyssekammeret  urørt. Nogle år senere blev oldtidsmindet frivilligt fredet (1882) som en af de allerførste fortidsmindefredninger i kommunen. Der skal være fundet ben i kammeret under udgravningen, men ellers foreligger ingen fundoplysninger.
  
 
===Litteratur:===
 
===Litteratur:===
 
Kresten Tommerup: ”På sporet af ukendte oldtidshøje ved Nyrup”. I ”Egebækken” nr. 42, 2007.
 
Kresten Tommerup: ”På sporet af ukendte oldtidshøje ved Nyrup”. I ”Egebækken” nr. 42, 2007.
  
[[Kategori:Fortidsminder]]
+
[[Kategori:Fortidsminder|Nyrup-dysser]]

Nuværende version fra 15. apr 2008, 15:15

Dyssekammeret ved Nyrup, tegnet af A.P. Madsen under herredsberejsningen 1884.

Tæt op mod Kongevejen mod Fredensborg syd for Nyrup ligger et fritstående dyssekammer fra bondestenalder (ca. 3.500 f.v.t.) på en lille bakketop. Dyssen har oprindelig været dækket af en mindre høj. Fortidsmindet var ved at blive sløjfet af arbejdere fra den nærliggende "Nyrupgaard" midt i 1800-tallet, da den arkæologi-interesserede Frederik VII tilfældigt kom forbi og fik arbejderne til at lade selve dyssekammeret urørt. Nogle år senere blev oldtidsmindet frivilligt fredet (1882) som en af de allerførste fortidsmindefredninger i kommunen. Der skal være fundet ben i kammeret under udgravningen, men ellers foreligger ingen fundoplysninger.

Litteratur:

Kresten Tommerup: ”På sporet af ukendte oldtidshøje ved Nyrup”. I ”Egebækken” nr. 42, 2007.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.