Forskel mellem versioner af "Belvedere"

(Siden blev oprettet: Det gamle landsted '''Belvedere''' på Rogertsvej i Helsingør, der har givet navn til Belvederevej, blev opført i 1850’erne af købmand Johan Peter Lundwall. Lundwall d...)
 
Linje 1: Linje 1:
Det gamle landsted '''Belvedere''' på Rogertsvej i Helsingør, der har givet navn til [[Belvederevej]], blev opført i 1850’erne af købmand Johan Peter Lundwall.  
+
'''Belvedere''' er et tidligere landsted, idag beliggende på Rogertsvej i Helsingør. Belvedere, der har givet navn til [[Belvederevej]], blev opført i 1850’erne af købmand [[Johan Peter Lundwall]] på en del af Helsingørs markjorder, som han havde købt i 1844 af en oberst Hansen.  
Lundwall døde i 1867, og enken Cathrine beholdt villaen i to år, hvorefter ejendommen blev solgt for 11.500 rigsdaler til particulier Theodor Brandt. I dag er haven for længst helt udstykket og villaen ombygget til ukendelighed.
+
Lundwall døde i 1867, og enken Cathrine Maria beholdt villaen i to år, hvorefter ejendommen blev solgt for 11.500 rigsdaler til particulier Theodor Rudolph Brandt. Senere var Belvedere ejet af grosserer E.L. Philipsen, proprietær G.H. Plenge og arkitekt F.C. Helborn. Den store have til villaen med vid udsigt over Helsingør og Øresund var en attraktion i byen og ikke mindst for familien Lundwalls mange gæster. Flere malere forevigede således haven og udsigten fra landstedets havestue, heriblandt J.F. Møller, hvis store maleri fra 1850'erne af familien Lundwalls søndagsfrokost i haven hænger i Museet Skibsklarerergaarden. Johan Carl Richardt udførte i 1863 et fint maleri af haven og den særegne villa (ligeledes i museets eje), og endelig er udsigten over haven fra havestuen foreviget af blomstermaleren Signe Andreasen i 1904. I dag er haven for længst helt udstykket og villaen ombygget til ukendelighed.

Versionen fra 15. dec 2008, 21:11

Belvedere er et tidligere landsted, idag beliggende på Rogertsvej i Helsingør. Belvedere, der har givet navn til Belvederevej, blev opført i 1850’erne af købmand Johan Peter Lundwall på en del af Helsingørs markjorder, som han havde købt i 1844 af en oberst Hansen. Lundwall døde i 1867, og enken Cathrine Maria beholdt villaen i to år, hvorefter ejendommen blev solgt for 11.500 rigsdaler til particulier Theodor Rudolph Brandt. Senere var Belvedere ejet af grosserer E.L. Philipsen, proprietær G.H. Plenge og arkitekt F.C. Helborn. Den store have til villaen med vid udsigt over Helsingør og Øresund var en attraktion i byen og ikke mindst for familien Lundwalls mange gæster. Flere malere forevigede således haven og udsigten fra landstedets havestue, heriblandt J.F. Møller, hvis store maleri fra 1850'erne af familien Lundwalls søndagsfrokost i haven hænger i Museet Skibsklarerergaarden. Johan Carl Richardt udførte i 1863 et fint maleri af haven og den særegne villa (ligeledes i museets eje), og endelig er udsigten over haven fra havestuen foreviget af blomstermaleren Signe Andreasen i 1904. I dag er haven for længst helt udstykket og villaen ombygget til ukendelighed.