Vanduret

Vanduret 2008

I 1991 ønskede Helsingør Kommune at renovere den trekantede plads for enden af Stengade. Man ville opstille en vandkunst som et modspil til Løvespringvandet i den anden ende af Stengade. Renoveringen er bekostet af Simon Spies Fonden på en forespørgsel fra Helsingør Kommune, som til gengæld ville lade pladsen skifte navn til Simon Spies Plads. Det skal bemærkes, at rejsekongen Simon Spies var født og opvokset i Helsingør og at slægten har rødder langt tilbage i byen.

Arkitekt Peter Lunding er manden bag vanduret og indretningen af pladsen, som blev indviet den 14. juni 1993.

Skulpturen står på en cylinderformet granitsokkel. Oven på denne er anbragt fem inde i hinanden stående krukker udhugget i den samme svenske granit, som bruges til bassinkanten og trappeforkanterne på terrassen rundt om pladsen.

På kanten af den øverste krukke er anbragt en bronzegruppe, hvis personer trykker sig under den store øverste del, udført i kobber. Umiddelbart op af dette er rejst en vinkelformet søjle af rustfrit stål. På stålfladen er indlagt adskillige bronzerelieffer.

Hvordan skulpturen skal tolkes og hvordan man aflæser klokken på vanduret, kan man læse i Lars Bjørn Madsens bog "Monumenternes Helsingør".

Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Monumenternes Helsingør. Helsingør, 1997