Slagteriet på Odsvej

Bygningen i 2009. Foto: Torben Sørensen
I 1930'erne blev der oprettet et slagteri på Odsvej, som dengang lå langt udenfor byen, det var lang tid før Boligforeningen Lejrbo byggede i området.

I 1950 kommer slagtermester Gerner Olsen til byen, og han køber slagteriet af slagtermester Friis sammen med forretningen Hesteslagteren i Torvegade. Slagteriet og Hesteslagteren sælger han i 1955 til slagtermester Carl Christiansen, som driver slagteriet videre til 1960, hvor det blev lukket.

Gerner Olsen fortsatte fra 1953 sin virksomhed fra Kødbørsen i Sudergade. Den blev senere videreført af sønnen, slagtermester Frede Olsen, som drev den indtil 1998, og han oplyser:

"Slagteriet var et lokalt slagteri for byens slagterforretninger, og der blev slagtet køer, heste, grise og får, som kom fra hele Nordsjælland. Nogle gange købte vi dyr på markedet i Hillerød om torsdagen.

I slagteriet var der plads til 6 til 7 slagtede kreaturer. Der var også et pølsemageri, et saltrum og en rygeovn. Dyrene opholdt sig i en stald bag slagteriet, og det hændte ofte, at en hest eller ko stak af og måtte indfanges på de omliggende veje."

Der var ikke de samme restriktioner for adgangen til slagteriet, som senere er blevet indført. Jeg havde familie, der boede på Esrumvej, og ved et besøg hos dem fulgte jeg med min lidt ældre fætter på en tur i området, hvor vi ved slagteriet så en hest blive slagtet. Jeg var vel omkring 10 år, og husker det som en ikke særlig behagelig oplevelse.