Sigurd Schytz

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Robert Sigurd Schytz Født: 1901 – Død: 1971

Det er godt nok som borgmester i Helsingør, at de fleste erindrer Sigurd Schytz. Men han var socialdemokratisk folketingsmedlem, valgt i Helsingørkredsen, i perioden fra 1939 til 1947.

Sigurd Schytz´ politiske løbebane startede, efter at han var blevet udlært som klejnsmed, i DSU og han blev hurtigt centralt placeret i partiarbejdet i Helsingør. Fra 1930-1947 var han formand for den socialdemokratiske partiafdeling i byen og var valgt til den Socialdemokratiske hovedbestyrelse i 1935-1962.

I 1937 blev han medlem af Helsingør Byråd. I 1946 blev han borgmester i Helsingør – en post han besad indtil kommunesammenlægningen med Tikøb i 1970. Fra han blev valgt til byrådet og til han gik af som borgmester var han interesseret i, hvordan ungdommen kunne få de bedste muligheder for at dyrke fritidsinteresser som fodbold, atletik, tennis, svømning, sejlsport mv. Men også kolonihavefolket og spejderne havde hans bevågenhed.

Sigurd Schytz Var søn af en skibsbygger. Havde sin skoletid på Helsingør Borgerskole. Derefter gik han på Teknisk Skole, wvar i lære som klejnsmed og færdiguddannet i 1920. Var derefter på forskellige højskoler. Sigurd Schytz var medlem af hovedbestyrelsen for DSU i årene 1928-31, blev valgt til formand for Socialdemokratiet i Helsingør-kredsen samt i ledelsen for Frederiksborg amts-kreds i 1930. Sad som medlem af hovedbestyrelsen for Socialdemokratiet fra 1935 og kom i Helsingør byråd i 1937. Se ovenfor.

Blev valgt til borgmester i 1946 og var medlem af folketinget fra 1939-47. Schytz havde adskillige tillidsposter, var medlem af bestyrelsen for Den internationale højskole, af bestyrelsen for Den nationale Friluftscene, af Kronborgudvalget, af hovedledelsen for Danmarks Samfundet, af bestyrelsen for Købstædernes Låneforening, og af bestyrelsen for Den danske Købstadforening. Var tillige formand for Helsingør-Hornbæk-Gillelejebanen, medlem af banens forretningsudvalg, medlem af overbevillingsnævnet og en andre række kommunale og ministerielle udvalg og kommissioner. I 1970 indviedes Sigurd Schytz Kollegiet i Helsingør

Kilder

Jubilæumsskrift om Socialdemokratiet i Helsingør 1885–1985.

Erik Stubtoft - Personligt arkiv vedr. Socialdemokratiet.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.