Karl Gustavkrigene

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Karl Gustavkrigene 1657-60 Ved freden ved Brömsebro i 1645 havde Danmark måttet afgive Gotland, Øsel, Jemtland og Herjedalen i Norge og overlade Halland til Sverige i 30 år.

I 1657 erklærede Danmark Sverige krig i håb om at kunne få revance for nederlaget fra 1640erne, men Danmark blev i stedet rendt over ende i løbet af sommeren 1657 og den efterfølgende vinter, hvor Karl 10. Gustav satte over isen til Sjælland og hastigt nærmede sig København.

Der blev hurtigt sluttet fred, men fredsbetingelserne var hårde: Danmark skulle for altid afgive Skåne, Halland og Blekinge.

Slaget i Øresund 1658. Maleri af Willem van de Velde, Rijksmuseum, Amsterdam.

Et halvt år senere fortrød Karl d.10 Gustav, at han ikke med det samme indlemmede hele Danmark i Sverige. Han besatte atter Sjælland og indtog Helsingør og Kronborg, som faldt efter tre ugers belejring. København blev også belejret, men blev undsat af en hollandsk flåde, idet hollænderne nu var i alliance med Danmark, og i henhold til aftalen kom Danmark til hjælp.

Klik på pilen og hør, med kanontorden i baggrunden, historien om søslaget i Øresund, der fandt sted d. 29. oktober 1658.

Den historiske tekst er især baseret på manuskripthjælp fra historikerne Stig Püschl, Snekkersten, Staffan Björnberg, Helsingborg og Sven Rosborn og Foteviken. <flashmp3 id="2">Soslaget_finalmix_Juli1.mp3</flashmp3>

Den hollandske flåde, under kommando af admiral Obdam, skulle forbi Kronborg og fortsætte ind mod det belejrede København. Begivenhederne kulminerede med stormen på København natten mellem d. 10. og 11. februar 1659, hvor det svenske angreb blev slået tilbage.

Eksterne links

Svenskekrigene - hjemmesiden Øresundstid

Karl Gustavkrigene - Den store Danske

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.